IPW

Een hulphond als maatwerkvoorziening. Mag dat?

Als behandeling iemand niet verder helpt, kan een hulphond voor sommige mensen de oplossing zijn. Maar, mag dat? IPW's Eerste Hulp bij Maatwerk helpt je op weg in jouw afweging aan de hand van voorbeelden uit onze eigen praktijk.

Eerste Hulp Bij Maatwerk

Het onderbouwen van een doorbraak vraagt uitzoekwerk. Je maakt afwegingen, zoekt juridische gronden, maakt een maatschappelijke rekensom. Sommige doorbraken komen relatief vaak voor. En dan is de afweging al eens gedegen door iemand anders gemaakt, bijvoorbeeld door actieonderzoekers van het IPW. Die inzichten delen we graag: IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk (EHBM). 

We geven niet alleen aan welke legitimering er voor deze interventie bestaat, hoe de rekensom eruitziet en wat het de inwoner kan opleveren. We laten ook zien welke dilemma's en discussiepunten deze interventie kan oproepen. We sluiten af met tips voor een constructief en eerlijk gesprek. 

Voorbeeld IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk

Hulphond

Een goed voorbeeld is de hulphond: een interventie die voor sommige mensen uitkomst biedt, wanneer behandeling iemand niet verder helpt. Bijvoorbeeld in het geval van Thijs(8). Thijs heeft ADHD en autisme. Hij woont bij zijn ouders, maar het is pittig met Thijs thuis. Hij heeft veel last van woedeaanvallen die steeds heftiger worden nu hij groter wordt. ​Behandelingen hebben niet geholpen. Thijs’ ouders hebben een logeerindicatie voor hem, om zelf om het weekend even ‘bij te tanken’. Ze zijn bang dat ze hem straks niet meer aankunnen. Dan zijn ze aangewezen op een beschermde woonvorm. Hun grootste angst, maar wel nodig als er niets verandert. 

In de EHBM hieronder vind je voorbeelden van jurisprudentie en wetsartikelen die gemeenten de ruimte boden om de hulphond toe te kennen. Daarna gaan we langs de rekensom. Vervolgens zie je, op basis van onze praktijkervaring, wat het een inwoner kan opleveren. De aandachtspunten laten zien waar je op moet letten als je met deze doorbraak aan de slag gaat. We sluiten af met do's en don'ts die je helpen goed beslagen ten ijs te komen in gesprekken. 

Nu jij!

Download hier IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk over de Hulphond.

Suggesties voor de EHBM?

Laat het ons weten!

Els Westerveen

Actieonderzoeker