
Over ons
Het IPW is opgericht om problemen in het publieke domein doelgericht op te lossen. Op een manier die mensen recht doet én goedkoper is voor de samenleving. Daarvoor ontwerpen we oplossingen voor allerlei bureaucratische vastlopers. Met een combinatie van denken en doen brengen we de publieke zaak duurzaam in beweging.
Onze uitdaging
De samenleving is door toenemende bureaucratie en complexe wetgeving steeds moeilijker te begrijpen, waardoor allerlei mensen met publieke problemen "bezig zijn" maar oplossingen uitblijven. Burgers zijn de dupe. Door de groeiende personele en financiële tekorten wordt dit urgenter.


Onze oplossingen
Wij pakken maatschappelijke problemen aan bij de wortel en duiken hiertoe zelf de praktijk in. Met actieonderzoek ontwikkelen we praktische oplossingen die écht werken. Samen met burgers, professionals, beleidsmakers en bestuurders ontdekken we wat helpt. Vanuit de logica van mensen zelf, een bak aan praktijkervaring en inzicht in wet- en regelgeving.
Zo zorgen we voor doorbraken op individueel niveau, slimme collectieve oplossingen en eenvoudiger systemen. Want zeg nou zelf, als we oren op muizen kunnen naaien, kunnen we ook samen publieke vraagstukken oplossen.
Individuele doorbraken
Voor burgers die de overheid het hardst nodig hebben, zijn oplossingen het meest ingewikkeld georganiseerd. Of het nu gaat om een alleenstaande moeder met schulden, dak- en thuisloze jongeren of een boer die wil stoppen. De knelpunten verschillen per domein, maar er is één grote overeenkomst: mensen lopen vast in de bureaucratie.
Voor deze mensen is vaak een uitzondering op de regels nodig: een doorbraak. We vragen wat mensen zelf willen en stellen vast wat er nodig is om daar te komen. Dat doen we door middel van de Doorbraakmethode.
Als het niet kan zoals het moet,
moet het maar zoals het kan
Door casus voor casus te werken aan een oplossing, leren we steeds beter hoe, waar en waarom problemen ontstaan. Vaak vormt onze casuïstiek ‘de kanarie in de kolenmijn’ - wij zien regelmatig als eersten waar het systeem stagneert. De kennis die we opdoen, delen we met anderen via publicaties, podcasts, lezingen en onderwijs.
Collectieve oplossingen
We moeten meer doen met minder geld en minder mensen. Dat daagt ons uit om samen onze eigen publieke problemen te gaan oplossen. Veel van die problemen vragen om collectieve oplossingen. Dat is goedkoper, efficiënter en leidt sneller tot een resultaat met maatschappelijke impact.
We onderscheiden drie vormen van collectieve oplossingen:
- Een oplossing die voor 1 individu werkt, toepassen voor een groep. Bijvoorbeeld het aflossen van een schuld bij de zorgverzekeraar van één hele flat tegelijk. Iedere inwoner een eigen doorbraakplan.
- Eén interventie voor een groep burgers: alleenstaande ouders in een achterstandswijk starten zelf een informele kinderopvang.
- Mensen verzamelen rondom een probleem: het bij elkaar brengen van verschillende initiatieven met hetzelfde belang, bijvoorbeeld de opvang voor dak- en thuisloze jongeren en zelfregie- en herstelcentra.
Collectieve oplossingen bedenken we dus nooit in ons eentje. Afhankelijk van het publieke vraagstuk, zetten we onze kennis in over bureaucratie en systemen, financieringsstromen, organisatieontwikkeling, positionering, marketing, monitoring en evaluatie. Wij reiken aan en bekijken wat werkt. Zodra iets aanslaat, vergroten wij dat uit. Zo bouwen we aan publieke oplossingen van, voor en door burgers.
Het systeem eenvoudiger maken
Woonkostentoeslag, kostendelersnorm, bijzondere bijstand; het aantal loketten en potjes voor burgers met meerdere problemen is niet te overzien. Veel oplossingen verzanden in bureaucratie: complex bestuur, ingewikkelde geldstromen en niet op elkaar afgestemde wetten en regels. Dat zorgt ervoor dat mensen vastlopen.
Rules are tools
Wij onderzoeken we hoe we de instrumenten die onze overheid inzet om te sturen, eenvoudiger kunnen organiseren. Met innovatieve oplossingen trekken we de klassieke instrumenten die de overheid heeft om te sturen, naar de 21e eeuw. Zo brengen we mensen weer in beweging.
Wat het publieke vraagstuk ook is, wij onderzoeken hoe we blokkades kunnen omzeilen of doorbreken. De opgedane inzichten zetten we om naar praktische oplossingen. Zodat beleidsmakers en professionals op lokaal niveau ze effectief kunnen uitvoeren. Tot slot vertalen we de oplossingen naar het Rijk, zodat we de impact van alle maatregelen vergroten.
Van bureaucratie naar zelfregie


Onze werkwijze
Ons publieke domein kent allerlei vastlopers. Oplossingen daarvoor liggen vaak buiten bestaande kaders. Om erachter te komen welke doorbraken nodig zijn om tot nieuwe oplossingen te komen, is een andere manier van onderzoeken nodig.
Actieonderzoek
De beste oplossingen ontstaan in de praktijk
Wij geloven dat de beste oplossingen ontstaan door de problemen zelf te ervaren in de praktijk. Door niet alleen te observeren maar zelf mee te doen. Actieonderzoek is in beweging komen, meedoen, vastlopen, reflecteren, slimme oplossingen bedenken én uitvoeren. Dit leidt tot praktische kennis en oplossingen voor burgers. En daar is het ons om te doen.


Oploskennis
Kennis opdoen is vallen en opstaan
Het resultaat is nooit hetzelfde. We gaan (samen met de opdrachtgever) aan de slag en duiken in de praktijk. Na verloop van tijd zien we de rode draden, veranderen de situatie en delen onze oploskennis met anderen. In iedere omstandigheid ontdekken we iets nieuws. We onderzoeken waarom regels, afspraken en omstandigheden een oplossing in de weg staan en lossen de knelpunten op.
Een enkele keer lopen we vast. Maar ook dat levert waardevolle inzichten op, waardoor een hypothese op de schop gaat of een werkwijze wordt aangepast. Daar schrikken we niet van: iets dat ‘mis gaat’ biedt altijd interessante informatie en is vaak juist nodig voor het ontwikkelen van nieuwe kennis.
Onze actieonderzoekers staan altijd open voor het ‘niet-weten’, voor onverwachte inzichten en het ontdekken van nieuwe wegen. Vervolgens fungeren wij vaak als ‘breekijzer’ voor oplossingen, want we nemen altijd stelling. Juist in die combinatie zijn wij effectief.
Wij brengen mensen weer in beweging
Voor iedere vastloper in het publieke domein
Onze werkwijze is geschikt voor iedere publieke vastloper: van gezinnen die meer problemen hebben dan ze kunnen tellen, tot knelpunten in de jeugdzorg, toeslagen, klimaat en het uitkopen van boeren.
De Waardendriehoek
Ons afwegingskader
Wij toetsen ons actieonderzoek aan drie waarden via onze Waardendriehoek, het afwegingskader om oplossingen te onderbouwen:
- Legitimiteit -> Klopt het met de regels?
- Rendement -> Is het financieel slim?
- Betrokkenheid -> Verbetert de oplossing het leven van de betrokken burger(s)?


ACTIEONDERZOEK VAN IPW: DE BESTE OPLOSSINGEN ONTSTAAN DOOR MEE TE DOEN