
- ↲ Samenleving & bestuur
- ↲ Beter besturen door innovatie
Herstel Dichtbij
Voor mensen met mentale problemen en verslavingsproblematiek zijn allerlei behandelingen beschikbaar. Maar behandeling van je problemen maakt nog niet dat je weer je aansluiting vindt in de samenleving. Zelfregie- en herstelinitiatieven kunnen hier een grote rol in spelen: het zijn maatschappelijke initiatieven waarin ervaringsdeskundigen elkaar ondersteunen in hun persoonlijk en maatschappelijk herstel.
Samen voor mentale gezondheid
In het programma Herstel Dichtbij van Oranje Fonds, MIND en de NVZH bouwen en ontwikkelen we een beweging van zelfregie- en herstelinitiatieven. Deze belangrijke aanvulling in het zorglandschap voor mensen met mentale problemen wil de komende jaren flink aan de weg timmeren.
In het programma Herstel Dichtbij werken we samen met Oranje Fonds, MIND en de NVZH aan de beweging van zelfregie- en herstelinitiatieven. Zelfregie- en herstelinitiatieven bieden mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten en betekenis te geven aan het eigen herstelproces. Zo'n plek is voor mensen onmisbaar, want 'als je twee uur per week bij een therapeut zit, heb je nog 166 uur in de week over waarin je het zelf moet rooien', licht Sonja Visser, directeur van NVZH, toe. Door dit samen te doen met peers en ervaringsdeskundigen, ontstaat een context waarin mensen zich weer gehoord en gezien voelen als iemand die ertoe doet. De mogelijkheden, talenten en ambities van mensen staan daarbij centraal, in plaats van hun kwetsbaarheden of diagnoses.
Binnen dit meerjarige programma ondersteunen we zo'n 30 initiatieven. Het IPW verzorgt het leertraject dat aan het programma gekoppeld is. Hierin actieonderzoeken we samen met de initiatieven hoe ze zich het beste kunnen opstellen binnen het bureaucratische systeem en bouwen met hen aan een sterke community. De uiteindelijke missie? Een landelijk dekkend netwerk van zelfregie- en herstelinitiatieven. Herstel dichtbij voor iedereen.
Leergangen
Het programma levert een bijdrage aan deze missie door samen op te trekken in kennisdeling en deskundigheidsbevordering. Voor startende initiatieven organiseren we een Leergang Maatschappelijk Ondernemen, waarin ieder jaar twintig initiatiefnemers de kneepjes van het ondernemen in de wereld van zelfregie en herstel leren. In de leergang 'Versterken van de Beweging' doen bestaande initiatieven aan kennisuitwisseling, het ontwikkelen van standaarden en gezamenlijke strategiebepaling. Actieonderzoekend werken ze aan thema's als: financiering, schalingsvraagstukken, kwaliteit, functieprofielen en jezelf misbaar maken. De kennis wordt vastgelegd, zodat andere initiatieven hiermee hun voordeel kunnen doen.
Community en vakmanschap
Naast de leergangen hebben we tal van andere activiteiten georganiseerd die de community en de initiatieven erin versterken. Denk aan masterclasses, themabijeenkomsten, kennisdagen en werkbezoeken. De deelnemende organisaties zijn gedurende Herstel Dichtbij gegroeid, hun activiteiten zijn verder ontwikkeld en hun positie in zorg en welzijn is verstevigd. Zelfregie en herstel is een branche geworden waar je niet meer omheen kunt.
Het programma krijgt een vervolg. Nog eens 25 initiatieven krijgen ondersteuning in het opzetten en verduurzamen van hun activiteiten. Het programma Herstel Dichtbij - samen groeien loopt vanaf voorjaar 2025.

