IPW

Het maatwerkcanvas

Zelf aan de slag met de stappen van de Doorbraakmethode.

Het maatwerkcanvas

Het maatwerkcanvas helpt je om een goed onderbouwd maatwerkplan te maken. In het maatwerkcanvas doorloop je alle stappen van de Doorbraakmethode.

De stappen hieronder helpen je overzicht te creëren, je doorbraak te formuleren en deze goed te onderbouwen aan de hand van de Waardendriehoek. 

Het Maatwerkcanvas

- De situatie beschrijven

Bij de situatieschets beschrijven we wat er aan de hand is met een inwoner of huishouden. Dat is een korte, zo objectief mogelijke beschrijving van de situatie waar de inwoner zich nu in bevindt. Je hoeft geen compleet levensverhaal op te schrijven, focus op de dingen die knellen in het hier en nu. Heel veel zijpaden of het uit de doeken doen van de hele hulpverleningsgeschiedenis leidt meestal alleen maar van de oplossing af. 

Ook beschrijf je wat er gebeurt als er niets verandert. Dat noemen we ook wel het 'dreigend' scenario. Wat gebeurt er met deze inwoner als we niets doen? 

- Het perspectief van de inwoner

De volgende stap is het vaststellen van het perspectief van de inwoner. Waar wil iemand zelf naartoe? Door dit als vertrekpunt te nemen, krijgen mensen weer toekomstperspectief. En zin om hun eigen plan te maken. Bepaal met de inwoner waar die over een bepaalde tijd (meestal 6 maanden tot een jaar) wil zijn. 

- Doorbraak

Vaak wordt tijdens het verkennen van het perspectief duidelijk dat er iets in de weg staat om het doel te bereiken. Er is iets nodig om de situatie waar de inwoner in zit te doorbreken. Dat noemen we de ‘doorbraak’. Zo’n doorbraak komt niet standaard tot stand, anders was die allang gerealiseerd. Er is vaak een uitzondering op een regel of protocol voor nodig, of een niet-standaard oplossing.

- Overzicht 

Als we het toekomstperspectief helder hebben, en weten wat er als eerste in de weg staat om dat perspectief te bereiken, kunnen we de rest van het plan vormgeven. Want als de doorbraak is gerealiseerd, is de inwoner nog niet meteen bij zijn/haar perspectief. In het ‘Overzicht’ schrijven we op wat er verder nog moet gebeuren om het perspectief te bereiken. Dat splitsen we op in 3 categorieën: (1) wat iemand zelf kan doen, (2) waar iemand ondersteuning bij nodig heeft en (3) waar een behandeling of oplossing voor nodig is.

- De Waardendriehoek

Om maatwerk van willekeur te onderscheiden is het belangrijk dit goed te onderbouwen. Bij het IPW gebruiken we daarvoor De Waardendriehoek als afwegingskader. 

Betrokkenheid gaat over de vraag of de doorbraak de betrokkenheid van het huishouden zelf versterkt. Krijgt de inwoner hierdoor weer meer grip op het leven? Legitimiteit gaat over de vraag of het maatwerk binnen de regels past. En of we niks doen wat tegen de wet is. Rendement gaat over de kosten en de baten van de doorbraak. Welke maatschappelijke kosten zijn we nu kwijt aan de inwoner? Wat kost het als we niks doen? En wat kost onze maatwerkoplossing?

Download het maatwerkvancas

En oefen zelf met het maken van een doorbraakplan.

Als je alle stappen hebt doorlopen, is het tijd voor actie! Daarvoor vul je het actieplan in. Samen met de betrokken partij(en) maak je afspraken: 

  • Waarom gaat dit plan slagen?
  • Wat zijn de risico's van dit plan?
  • Wie doet wat, wanneer?
  • Naar wie schalen we op als de deadline niet gehaald is? 
  • Wanneer hebben we contact over het vervolg? 

Snel en makkelijk maatwerk maken met de Doorbraakmethode

Het uitwerken van een doorbraak kan soms als een uitdagende taak voelen. Als je aansluit bij de Doorbraakmethode, krijg je toegang tot alle instrumenten die jou helpen je werk makkelijker en leuker te maken: het Grote Doorbraakboek, de digitale Doorbraaktool en de Leeromgeving. 

Download het actieplan

En ga aan de slag om je doorbraak te realiseren.

Kom in contact

En leer meer over de instrumenten van de Doorbraakmethode

Pieter-Bas van Steenis

Actieonderzoeker

Rick Hallers

Actieonderzoeker