
- ↲ Menselijke Maat
- ↲ Doorbraakmethode
Nijmegen maakt werk van maatwerk
De gemeente Nijmegen en IPW trekken samen op om maatwerk een structurele plek te geven binnen de gemeente.
Maatwerk 2.0 in Nijmegen
De gemeente Nijmegen is al goed op weg met de decentralisaties in het sociaal domein. Maar ze wil de transformatie verder versnellen. Daarvoor is het nodig om structureel te blijven leren en ontwikkelen vanuit casuïstiek. En op een meer methodische manier werk te maken van maatwerk.
Al jaren trekken de gemeente Nijmegen het het IPW samen om op om het best werkende sociaal domein voor alle inwoners te organiseren. In maatwerkklassen leerden we met professionals, beleidsmakers en bestuurders wat er goed en moeizaam gaat in casuïstiek. Op basis daarvan zijn structurele oplossingen bedacht om te voorkomen dat casuïstiek weer vastloopt. Bijvoorbeeld een bureaucratievrij maatwerkbudget en de Nijmeegse Doorbraakaanpak. Maatwerk staat op de kaart. Nu is het tijd voor de volgende stap.
Blijven leren
Dit project is een goed voorbeeld van wat er nodig is om maatwerk een structurele plek te geven in de gemeente. Daarvoor is het nodig te blijven leren van de praktijk. En om toegewijde mensen aan te stellen die snel kunnen handelen om een vastgelopen casus vooruit te helpen.
Dat doen we door een aantal toegewijde personen aan te wijzen die het voortouw nemen om anderen te inspireren, op te leiden en te ondersteunen. Dit gebeurt op drie manieren:
- Een opleiding voor 'fixers'
Loopt een casus vast, lukt het een professional niet om de oplossing die nodig is te realiseren en zit er na twee weken geen schot in de zaak? Dan schakelt de professional met de 'fixer' van de eigen organisatie of team. Deze maatwerkcoaches helpen de professional om snel de juiste oplossing te realiseren. Om deze 'fixers' een goede start te geven, bieden we een opleidingsprogramma van 8 bijeenkomsten en coaching. We gaan richten ons bijvoorbeeld het werken met IPW Doorbraakmethode, het voorzitten van een Multidisciplinair Overleg (MDO), omgaan met defensieve routines, ambassadeurschap en coalitievorming. - Een onderzoeksduo en leersessies
Leer van je aanpak en oplossingen. Hiervoor kan de gemeente werken met een duo dat bestaat uit een beleidsadviseur en een data-analist. Zij werken niet van achter het bureau, maar onderzoeken in nauw samenspel met de praktijk. Daarnaast begeleiden zij leersessies. In deze leersessies worden onderzoeksbevindingen en ervaringen van de fixers uitgewisseld. IPW begeleidt het onderzoeksduo bij het voorbereiden van een aantal van deze sessies en zorgen er gezamenlijk voor dat er twee kanten op geleerd wordt - de fixers van de onderzoekers en vice versa. - Coaching on the job
De werkzaamheden van de onderzoekers en de fixer zijn nieuw en de precieze invulling ervan moet al doende worden uitgevonden. Als IPW hebben we ervaring uit verschillende steden, maar we kijken samen wat het beste werkt voor de gemeente Nijmegen en de geselecteerde personen. IPW coacht door te begeleiden in vastgelopen casuïstiek, het voorzitten van MDO's, de uitgaven van maatwerkbudget en de onderzoeksactiviteiten van het duo.


Drie ordes van leren
IPW besteedt veel aandacht aan het leren op drie ordes: op het niveau van de professional, beleid en management en bestuur. De eerste twee ordes zijn in dit project goed geborgd. Maar zij zijn niet alleen verantwoordelijk. Daarom reserveren we tijd voor afstemming en reflectie met beleidsmedewerkers en management en betrekken we graag wethouders en de gemeenteraad in de nieuwe manier van werken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat maatwerk ook op bestuurlijk niveau geborgd blijft.