IPW

Woningdelen als oplossing. Mag dat?

Een veilig dak boven je hoofd is een voorwaarde voor bestaanszekerheid. Niet zelden ligt daar de crux voor een doorbraak. Maar niemand kan een passende woning tevoorschijn toveren. In sommige gevallen kan woningdelen uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor twee alleenstaande, jonge moeders.

Woningdelen

Laira en Jasmine zijn beiden alleenstaand moeder. Laira woont in een moederkindhuis. Jasmine verblijft op een veel te kleine zolder. De betrokken jeugdhulpverlener maakt zich zorgen over deze plek. Het lukt beide moeders niet om een eigen woning te vinden. Ook voor urgentie komen ze niet in aanmerking. De wachtlijst bij het moederkindhuis is lang. Er zouden veel meer moeders kunnen uitstromen, maar dat gebeurt niet, omdat er niet genoeg woningen zijn. 

Woningdelen is een van de mogelijkheden om het tekort aan woningen aan te pakken. Er is geen wet die deze oplossing tegenhoudt. Woningcorporaties mogen kamers verhuren. Zo krijgen Laira en Jasmine ieder een eigen huurcontract voor een ‘onzelfstandige woonruimte’. Zij delen de algemene voorzieningen, zoals de keuken. Een alternatief is dat je werkt met een hoofdhuurder en onderhuurder.

Goed beslagen ten ijs

In deze Eerste Hulp Bij Maatwerk (EHBM) vind je voorbeelden van jurisprudentie en wetsartikelen die gemeenten de ruimte boden om woningdelen toe te kennen. Daarna gaan we langs de rekensom. De discussiepunten zien waar je op moet letten als je met deze doorbraak aan de slag gaat en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je met deze doorbraak aan de slag wilt. 

Voorbeeld IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk

Eerste Hulp Bij Maatwerk

Het onderbouwen van een doorbraak vraagt uitzoekwerk. Je maakt afwegingen, zoekt juridische gronden, maakt een maatschappelijke rekensom. Sommige doorbraken komen relatief vaak voor. En dan is de afweging al eens gedegen door iemand anders gemaakt, bijvoorbeeld door actieonderzoekers van het IPW. Die inzichten delen we graag: IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk (EHBM). 

We geven niet alleen aan welke legitimering er voor deze interventie bestaat, hoe de rekensom eruitziet en wat het de inwoner kan opleveren. We laten ook zien welke dilemma's en discussiepunten deze interventie kan oproepen, zodat jij een constructief en eerlijk gesprek kunt voeren. 

Download hieronder de EHMB. 

Nu jij!

Download hier IPW's Eerste Hulp Bij Maatwerk over Woningdelen

Suggesties voor de EHBM?

Kom met ons in contact.

Els Westerveen

Actieonderzoeker